6. 11. 2011

"Gustav Adolfsdagen"

... neboli "Den Gustava Adolfa" připadá ve Švédsku na 6.listopad.

Tohoto dne roku 1632 totiž tento reformátor, který nadělal ze Švédska evropskou velmoc, tak trochu se angažoval ve třicetileté válce,vymyslel spoustu vychytávek v organizaci vojska ( např. vojna trvala 24 let a musel na ní každý 10. muž, v táboře byly zakázány prostitutky a pod. ...) zemřel v bitvě u Lützenu.

Bylo by to s ním na dlouho, protože toho stihl fakt hodně, tohle je jen na úvod, abychom věděli, o koho vlastně jde...

  "Fira kungligt" = "Slavte královsky"

Dokud (2005) byl tento den státním svátkem, tak celá země samozřejmě horlivě "slavila". Hlavně tím, že nešla do práce. Po té, co byl den volna zrušen, tak pochopitelně oslavy upadají. Nicméně u nás se tradice drží, protože Gustav Adolf mimo všechno jiné v roce 1621 založil Göteborg tím, že přišel na louku, ukázal prstem a řekl : "Toto je to místo, kde by město mělo stát".


Dnes je z oné louky centrální náměstí, kde stojí radnice. Ale to je příběh jiný.

Svátek se tedy slaví tak, že se vyvěsí vlajka, samozřejmě :) a v cukrárnách se jen a pouze v tento den pečou speciální koláčky s čokoládovou figurkou hlavy krále.

Tak "se to dělá".

A co na to my?
 Vlajku jsem ráno osobně vyvěsil! (za svítání, jak praví zákon). Po té jsme sbalili kola a vyrazili na výlet.

Počasí přálo, závěje listí na cyklostezkách byly odhrnuté, tak jsme si mohli celý den vychutnat. Vyrazili jsme z Kungsbacky okolo pobřeží, kde se chatky mísí s letními sídly boháčů z města.
Zastavili se v přístavu Gottskär, navštívili místní cukrárnu, kde jsme zkontrolovali, zda mají na pultech dnešní sváteční specialitku.



Všechno bylo v pořádku a podle plnosti lokálu jsme usoudili, že jde bezproblémově na odbyt.

Na nás taky došlo, ale až v cíli naší cesty, po 30 kilákách!. Navštívili jsme pána s pérem za kloboukem (jako GustavAdolf) a u něho pochoutku zakoupili.

 Večer, po návratu domů, srolování vlajky! (se západem slunce, jak praví zákon), a rozdělání ohně v kamnech jsme se Gustavu Adolfovi podívali pořádně na zoubek. Teda spíš on se podíval na zoubek nám :) Snědli jsme mu hlavu! Ztrestali jsme ho za tu Třicetiletou válku! (Během které Švéďáci nadělali díry do šumperských hradeb a přeřídili hodiny na Petrově).

To má za to!

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

:D správně, to má za to!!!!
a děkuji za Spottedcow.. ta růžová mne opravdu nadchla :))

kapča řekl(a)...

Vzhledem k tomu, že nemáme panovníka, představuji si, komu bych tak u nás chtěla ukousnout hlavu: Sobotkovi?-fuj-kape z něj sliz, Klausovi?-lehce zahnívající pachuť, Bártovi?-příliš mnoho soli i koření, Nečasovi?-bez chuti a zápachu - no tak jsem vylučovací metodou zjistila, že tu není nikdo k nakousnutí. Hmmm to je smutné.

tata řekl(a)...

Krasny cokoladovy svatek, pekny vylet :-)
Skoda jen, ze GA nepripojil ceskou kotlinu a prilehle okoli ke svemu kralovstvi...