12. 9. 2012

O-Ringen 2012

A pak přišel O-Ringen.
Co to je, jaký to bylo a tak vůbec, to všechno najdete v mém článku do Polarisu (žabiňácký oběžník). Tady ho máte:

O-Ringen Halland 2012
- aneb jak to vypadalo zevnitř.

Začněme pěkně od začátku, s pojmem O-Ringen (čti: Ú-Ringen). Co je to? Odpověď je jednoduchá: každoročně v létě pořádaný pětidenní závod, který se počtem zúčastněných řadí k těm nejvíce navštěvovaným OB závodům na světě. Pořádaný ve Švédsku. Každý rok v jiném kraji.

Je tomu už několik let, co se Rajmo dozvěděl, kde se bude tato megaakce pořádat v roce 2012. A že jeho firma, která existuje a pracuje na pomezí tohoto kraje byla vybrána jako hlavní dodavatel map. Přesněji řečeno je to let pět. A asi před dvěma rokama nám začalo být oběma jasné, že u těch map nezůstane. Stali jsme se funkcionáři*! Kdo by nechtěl být součástí tak velkolepého organizačního kolosu?!

Když se rok s rokem sešel a hotové mapy šly do tisku, my se začali pravidelně sjíždět. Byli jsme seznámení s nafukovací slečnou Andulou, naučili se, jak používat defibrilátor i kde za tři měsíce zaparkovat, budeme-li chtít někam jet. A taky jsme se pod různé věci podepisovali. Nakonec z těchto velmi důležitých setkání vzešlo, že Rajmo bude šéfem přes některé občerstvovačky a já budu pravá ruka šéfa startu číslo pět. Pokud v tom už máte zmatek tak věřte, že vy všechny tyhle věci čtete aspoň v jazyce vám blízkém. Ze švédštiny byste toho měli asi tak jako my …

Dva měsíce dopředu se všechno už rozběhlo na plné obrátky. Rajmovi se nějak podařilo získat informace o tom, kdy, kde a s kolika lidma bude co nalévat. Já se dozvěděla, že start číslo pět znamená kategorie H65-H90, kategorie D45-D90 a spoustu kategorií typu: přijď si, kdy chceš, my ti poradíme s popisama. Začínalo se svítat na lépe informované časy.

A pak začal červen. Zatímco Rajmo pracoval 24h denně 7 dní v týdnu online pro člověka, který se staral o všech 4800 kempových míst v 11. různých areálech a k orientaci v nich potřeboval kvalitní!!! a přehledné mapy, ve kterých by se vyznal on, ale i závodníci a právě začínal zjišťovat, že mu tu a tam chybí hydrant, že na pár luk je vydán zákaz vstupu za účelem kempování kvůli kravím lejnům z předloňského roku a v níže položených partiích se po nedávných bouřích v nově vzniklých jezírkách uhnízdilo hejno divokých husí, vydali jsme do Čech.

Ve zkratce řečeno, letošní O-Ringen začal 26.7.. My se do té doby odrekreovali v Řecku, zapracovali na Křtinách, potěšili rodiny, potěšili kamarády, zase se z Čech vrátili, pobavili se v Kodani, pozdravili z kola Halden, chytili rybu, přivítali a zase se rozloučili s 6-ti člennou návštěvou a ubytovali Steeva s tátou u sousedů, objeli předO-Ringenové třídenní (gratulace Steevovi!) a oslavili několikery narozeniny. Nutno však dodat, že ne všude jsme byli oba.
Nicméně O-Ringen započal velkolepým zahajovacím ceremoniálem a my se z plných sil vrhli do práce! Sesbírali jsme si všechny své saky paky a zbytek naší mezinárodní výpravy (čítající tátu Rajnoška, Mácu a jeho maďarskou Noru) a vrhli se do kolotoče. V pět ráno vstát, uvařit do termosky kávu a čaj, najít všechny kusy startovních hodin, posbírat všechny krabice s kelímkama a naplnit barely vodou, očistit přední okna aut a posadit pana Ing. (šéfa startu 5) za jeden z volantů. Vyrazit do arény. Vrátit se pro zapomenutý telefon pana šéfa. Na startu nacpat mapy do správných kastlíků a vyvrtat tak akorát veliké díry do popisů, popř. nastrkat tisíce kelímků do starých postelí. Pak už jen 5 hodin s úsměvem stát na místě a překvapovat holky z Kamenice a MZLU češtinou. Nakonec sbalit sebe i všechny trubky a přesunout se na místo startu dalšího. Ten postavit, odvézt staré mapy a vyzvednout nové, k tomu zase pár krabic kelímků a ISOdrinků, stavit se cestou na večeři, dát nabít všechny kusy hodin a o půlnoci jít konečně zase spát. To celé pětkrát. (S výjimkou odpoledne po E4, které bylo okořeněné pětihodinovým posezením na přímém slunci při prezentaci práce naší firmy.)

Tak vypadal O-Ringen z pohledu funkcionáře. O-Ringen z pohledu člověka, který se koukal kolem sebe a byl šťastný, že tam vůbec může být, si všímal i jiných věcí. 

Tady je pár postřehů:
* ač byly všechny starty na každé etapě na příjemném místě, start číslo 5 vždy vyrážel do kopce nebo přes rygol, popř. spadnutý strom.
* i když je vám 90, neznamená to vždy, že nepředběhnete do kopce osobu o polovinu mladší.
* O-Ringen příští rok bude mít i kategorii H95, když se bude pán celý rok šetřit.
* novou disciplínou do příštích let v rámci orientačního běhu bude nejspíš NWO – Nordic Walking Orienteering.
* neoficiální žebříček toho nejlepšího vypadal takto: 1. místo – počasí, 2. místo – počasí, 3. místo – jídlo. Celý týden slunečno, +20 a víc …
Photo: O-Ringen Halland 2012
* oficiální žebříček toho nejlepšího podle rádia O-Ringen vypadal takto: 1. místo – tratě, 2. místo – mapy, 3. místo – počasí.
* SK Žabovřesky neovládly pouze a jenom start číslo 5, občerstvovačku a veškeré kartografické zázemí, nicméně i D21E v podobě Adélky Indrákové.
* i letošního ročníku se zúčastnil místní démon Swen Olophzon (fakt se tak jmenuje). Jeden ze dvou lidí na světě, kteří běželi všechny ročníky O-Ringenu. Jeho neběhající manželka letos málem dostala infarkt, když si spočítala, že za všechny ty roky strávila čekáním u koridoru dohromady půl roku.

A nakonec pár čísel:
Celkový počet závodníků  – 21.172
Počtem účástníků v historii O-Ringenu na místě – 4.
Letošní ročník byl už – 48.
Počet národů – 42 (i Mozambik)
Počet organizátorů – 1600

A příští rok? Organizaci vynecháváme, ale účast snad ne! Kdo by si chtěl nechat ujít závody za severním polárním kruhem?!
 * funktionär = pořadatel

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Hahaha, takže pětihodinové posezení na sluníčku byla názorná ukázka práce vaší firmy? :D Ale jen tvé pracovní pozice co? :D
K.

Terr řekl(a)...

:D :D

Anonymní řekl(a)...

Páni, tohle pořádání by mě zabilo. Mám problém už i s oblasťákem. I když pozice startéra je dobrá, lidi ještě neví co je čeká. Stěžují si až v cíli a tam my nejsme.. :-)) -paf- P.S. Hezký článek