24. 2. 2012

Švédská miniprincezna.

Tak se tady u nás včera narodila. Ve stejný den jako Rajmo před 27 lety. Jen ne o půl čtvrtý, ale o půl pátý. A ne odpoledne ale ráno.

A my si zrovna den předtím prohlíželi fotku princezny Victorie v novinách s titulkem: Poslední fotografie jejího břicha. Že by Metro dokázalo věštit budoucnost?

Ti, co to stihli před odjezdem do práce zjistit, oslavovali narození miniprincezny vlajkou. Většina ale ráno internet nečte a noviny si koupí až cestou. Anebo si teprve pak pustí radio. A v tu chvíli se to taky dozvěděli. Byla totiž všude. Zahltil se jí švédský tištěný i elektronický tisk, všechna radia, televize...

Třeba tady je live reportáž o tom, jak to všechno probíhalo - od radosti rodičů po radost vlády.... ve švédském listu vydávaného pro cizince anglicky:

Rajmo ráno vlajku nestihl vyvěsit. A já když se probudila, už dávno nebylo ráno a spíš by mě za věšení vlajky v tak pozdním čase mohli popotahovat. Nicméně jsme to taky náležitě oslavili. Dostala jsem skvělý nápad. Který se, večer, však ukázal nápadem méně než průměrným. Ale aspoň jsme se stali na chvíli švédským davem. 

Znáte z IKEA ony lahodné princezniny dortíky? Miniaturní kopule potažené většinou zeleným marcipánem?

Je to receptura okopírovaná z kuchařky jedné dávné miniprincezny a protože ji tenhle dort tak chutnal, byl později nazván Princezniným. Takže příhodný na oslavu, ne? Švédové včerejší zásobu Princezniných dortů vykoupili. Ze všech pekáren a cukráren vymizely rychlostí kulového blesku už do devíti hodin ráno! Muselo se dopékat, doobjednávat, doplňovat.. Naštěstí ale švédské dobroty existují i v mražených stavech a nejsou tím o nic horší než ty právě upečené. 

Chcete-li tedy taky oslavovat nově udělanou budoucí nástupkyni trůnu tak utíkejte do IKEA. Můžete tam pak sedět, koukat z okna, představovat si, že jste v IKEA ve Švédsku a užívat si státní radosti.... 

Anebo si jej upečte doma. Návod máte třeba tady:

Můžete se do něj pustit třeba při slavnostním zveřejnění jejího jména...

6 komentářů:

Terr řekl(a)...

Tak už víte její jméno? Estelle Silvia Ewa Mary, Duchess of Östergötland.
Estelle je její jméno, Silvia jméno převzaté od nynější "královny" - babičky, Ewa je jméno druhé babičky...
Duchess znamená vévodkyně a of Östergötland vyjadřuje něco jako byl Hamlet Kralevic Dánský :) Östergötland je totiž jeden ze švédských krajů.

Veronika řekl(a)...

A Mary? Ta je tam jen tak pro radost Victorie? :)

Terr řekl(a)...

Asi :) kdoví :)

Anonymní řekl(a)...

Možná by jí mohl Rajmo zavolat, že na počest významného dne vyvěsil švédskou vlajku a pozvat ji, aby se neformálně zůčastnila jeho oslavy spojené s bruslením a rybolovem na zamrzlém jezeře. Terka to pak zorganizuje. :-)
-paf-

Terr řekl(a)...

:) jasně :) jen mám pocit, že to asi úplně nepochopí ;) ačkoli, s tím zamrzlým jezerem... Začalo nám tím dnem, kdy se narodila, jaro :) 8 stupňů, slezlý sníh, zelená tráva...

babička řekl(a)...

Ten dort vypadá báječně!Doufám,Terko,žes ho zkusila nejen ochutnat,ale i upéct!Musí to být pochoutka!Mňam!!!